Wat is een stakingslijfrente en hoe ontstaat deze (binnen uw eigen BV)?

Een stakingslijfrente komt voort uit de inbreng van een onderneming, zoals een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF), in een besloten vennootschap (BV). Bij deze inbreng wordt vaak een deel van de stakingswinst of stille reserves omgezet in een lijfrenteverplichting. Hierdoor wordt de belastingheffing over de verkoopwinst uitgesteld en gespreid over een langere periode.

Waarom wordt een stakingslijfrente gebruikt?

Het afsluiten van een stakingslijfrente biedt ondernemers de mogelijkheid om de stakingswinst en/of stille reserves die vrijkomen bij de omzetting naar een BV, niet direct te belasten, maar over een langere periode uit te laten keren. Op die manier kan de belastingdruk worden verlaagd en wordt voorkomen dat een groot deel van de winst in één keer tegen een hoog belastingtarief zou worden belast. Wat ook vaak een reden is  van het ontstaan van een (stakings)lijfrente is dat de FOR, ook wel (fiscale) oudedagsreserve genoemd, bij de inbreng in een BV ook wordt ondergebracht in de (stakings)lijfrente.
Deze FOR is eerder gebruikt om minder belasting te betalen tijdens het hebben van een eenmanszaak of VOF. Bij de inbreng in de BV moest echter meteen worden afgerekend. Het omzetten van een FOR in een lijfrente, ook bij een eigen BV, voorkwam de heffing op dat moment.

Hoe werkt het nu richting het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd?

De regels rondom de stakingslijfrente zijn in de basis helder: de uitkeringen uit de lijfrente worden belast als inkomen in box 1. Dit betekent dat je bij elke uitkering belasting verschuldigd bent tegen de tarieven van box 1.

De BV moet op de uitkeringen als voorheffing op de inkomstenbelasting loonheffingen inhouden. Hiervoor moet zij een loonadministratie voeren.

Na het bereiken van de AOW-leeftijd gelden andere belastingtarieven, wat gunstig kan zijn voor de uiteindelijke belastingdruk. Als er al veel pensioen is opgebouwd kan het ook zijn dat je af dient te rekenen tegen hoge tarieven.

Belangrijke voorwaarden voor de afwikkeling van een (stakings)lijfrente bij eigen BV

  1. Belastingplicht: De uitkeringen uit de stakingslijfrente worden belast in box 1. De BV dient een loonadministratie te voeren waarin de (staking)lijfrente wordt verwerkt.
  2. Voor of na de AOW-leeftijd: Er zijn regels over wanneer de (staking)lijfrente dient te starten met uitkeren. Deze hangen onder andere af van de afspraken in de lijfrente-overeenkomst en ook van bestaande wetgeving.
  3. Correcte afwikkeling: Het niet juist toepassen van de regels kan zorgen voor heffing ineens, en tevens kan een boete ontstaan die bestaat uit een revisierente.

De afwikkeling van een (stakings)lijfrente bij de eigen BV kan fiscaal complex zijn. Het is daarom verstandig om tijdig advies in te winnen bij een fiscaal adviseur of accountant om ervoor te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet en geen onnodige belasting betaalt.

Neem contact op voor meer informatie

Bij GeldZo staan we voor je klaar met advies over de juiste afwikkeling van je lijfrente, en andere financiële vraagstukken. Heb je vragen over jouw (stakings)lijfrente bij de eigen BV of wil je meer weten over belastingregels? Neem contact met ons op via de berichten module op deze pagina of plan een vrijblijvende afspraak.

Verlaag de kosten van uw adviseur.

Verhoog de uitkering uit uw Pensioen, ODV, Lijfrente of Stamrecht BV.
Binnen 1 minuut. Direct zichtbaar.

> Klantenervaringen GeldZo.nl

Beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 2.449 reviews

'Wordt uw adviseur
slapend rijk?
Of stapt u zelf op die boot?'

Artboard 1

Zoeken